Šta je grafen materijal

Grafen je najtanji i najmoćniji materijal do sada. Tanak jer je grafen sastavljen od atoma ugljenika dvodimenzionalnih kristala, debljine samo jednog atoma. Iako tanak do ekstremnih ali vrlo gustih, čak i najmanja atomska veličina helijuma ne može prodreti.

Šta je grafen? Grafen je ravna ploča koja se formira sp2 hibridizacijom atoma ugljenika. To je kvazi-dvodimenzionalni materijal sa samo jednim atomskim slojem debljine, tako da se naziva i monatomski sloj grafita. Njegova debljina je oko 0,335nm, prema različitim načinima proizvodnje postoje različiti podizanja i padovi, obično u vertikalnom pravcu visine od oko 1nm, horizontalna širina od oko 10nm do 25nm, pored svih ugljičnih kristala ( Nultim dimenzionalnim fulerenima, Jednodimenzionalne ugljenične nanocevi, trodimenzionalne do grafita).

Mnogo pre nego što je teoretičar fizike predvidio, kvazi-dvodimenzionalni kristal sama termodinamička priroda nestabilnosti, na sobnoj temperaturi biće brzo razložena ili zavijena, tako da ne može postojati sama.

Do 2004. godine fizički fizičar u Britanskom univerzitetu u Mančesteru Andrei Gem i Konstantin Novo Šuo Luofu, sa mikro-mehaničkom metodom uklanjanja depilacije uspešno su odvojeni od grafita grafena, potvrdio da može postojati sama za grafenu Istraživanje je počelo da se aktivira, Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku u 2010. godini.

Najopasnija primena grafena je zamjena silicija, čineći ultraminijatarne tranzistore za proizvodnju budućih superračunara. Sa grafinom umesto silikona, računarski procesor će raditi stotinama puta brže.

Osim toga, grafen je skoro potpuno providan, upija samo 2,3% svetlosti. S druge strane, veoma je gusta, čak ni najmanji molekuli gasa (helijum) ne mogu prodreti. Ove karakteristike čine ga idealnim za korišćenje kao prozirni elektronski proizvod, kao što je prozirni ekran osjetljiv na dodir, panel koji emituje svjetlo i solarni panel.

Kao nova vrsta nanomaterijala sa najjačom, najjačom i najprovodljivijom provodljivosti, grafena je poznata kao "crno zlato" i "kralj novih materijala", naučnici čak predviđaju da će grafen "potpuno promijeniti 21. vijek". Verovatno je postaviti Od široke globalne poremećajne nove tehnologije i nove industrijske revolucije.