Nova struktura grafena je poput spužve

Prema podacima britanskog "Nezavisnog" izvestili su 8. marta, naučnici iz Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT), pritiskom i taljenjem grafenskog lista, kako bi stvorili jedan od najlakših i najčistijih materijala - poroznu trodimenzionalnu grafenu strukturu, Oblik je sličan sunđeru, gustina je samo 5% gvožđa, ali jačina gvožđa više od 10 puta.

Grafen se smatra najsvrdljivijim materijalom u dvodimenzionalnoj formi, ali istraživačima je teško pretvoriti jaku snagu dvodimenzionalne forme u korisne trodimenzionalne materijale. U najnovijoj studiji, istraživački tim je pritisnuo male delove grafena zajedno primenom toplote i pritiska kako bi stvorio složenu i stabilnu strukturu sličnu koralima i dijatrijskim organizmima. Nova struktura se zove "spiralni dvadeset i četiri tetrahedra", njegova površina je veoma velika u odnosu na volumen, ali vrlo jaka.

"Dvodimenzionalni materijal grafena je samo jedan atomski sloj, ima jedinstveni stepen robustnosti i električnih osobina, ali zato što je previše tanak", rekao je Marcus Bieer, direktor istraživačkog tima i direktor MIT Civil Engineering i Environmental Engineering. Teško je napraviti trodimenzionalne materijale, ali naša najnovija istraživanja su to učinila.

"Geometrijski oblik grafena koji se prirodno javlja pod dejstvom toplote i pritiska je veoma složen i ne može se napraviti na tradicionalan način." U eksperimentu, istraživači su koristili 3D štampač da bi kreirali strukturu koja se proširila hiljadama puta, i testirala dobijene rezultate.

Nova studija, nedavno objavljena u časopisu Science Progress, pokazuje da je superiornost nove strukture zahvaljujući ovoj jedinstvenoj strukturi, a ne samom materijalu. To znači da naučnici mogu napraviti druge materijale iz iste geometrije kako bi dobili istu snagu lakih materijala.

Istraživači veruju da se ista geometrija može primeniti i na veće blokove strukturnih materijala. Na primer, cement koji čini most može napraviti istu poroznu geometriju i postići isti nivo snage dok smanjuje težinu. Pored toga, pošto je ovaj oblik ispunjen sitnim porama, očekuje se da se koristi za filtriranje vode ili hemikalija.