Grafena omogućava kontaktnim sočivima da vide infracrvene slike

Zvuče kao špijunski špijun, i možete videti infracrvene slike sve dok stavite par kontaktnih sočiva. Istraživači na Univerzitetu u Michiganu pretvorili su svoje naočare u stvarnost, koristeći grafene za razvijanje senzora s infracrvenim senzorima veličine noktiju bez potrebe za velikim rashladnim uređajima. Zbog malih dimenzija, lako se može integrisati u kontaktne sočiva ili mobilne telefone, u vojsku, bezbednost, medicinu i druga polja imaju širok spektar primena.

Studija je objavljena u časopisu Nature Nanotechnology. Infracrvena talasna dužina između 760 nm i 1 mm je talasna dužina od crvene svetlosti duže od vidljive, podijeljena u blizinu infracrvene, srednje infracrvene i dalekosežne tri vrste. Infracrveni senzori i IR senzori obično moraju raditi na vrlo niskim temperaturama. Chong (Zhaohui Zhong), pomoćnik profesora elektrotehnike i računarskih nauka na Univerzitetu u Michiganu, i njegov tim poboljšali su proces proizvodnje električnih signala iz grafena, postavljajući izolacijski sloj između dva grafena sa strujom kroz električnu struju.

Kada svetlost pogodi gornji grafen, uređaj oslobađa elektrone i stvara pozitivno napunjenu rupu. Zatim, pod kvantnim tunelskim efektom, elektroni prolaze kroz srednji izolacioni sloj i dostiže dno grafenskog sloja. U ovom trenutku, pozitivno napunjene rupe koje ostaju na gornjim grafenima stvaraće električno polje i utiču na struju donjeg grafena. Merenjem promene struje može se zaključiti osvetljenost svjetlosti koja se osvjetljava na gornjim grafenima. Čong je rekao da je novi metod prvi put omogućio senzitivnost IR i dalekosežnih senzora na novu visinu koja bi mogla biti uporediva sa tradicionalnim infracrvenim senzorom koji je zahtevao da uređaj za hlađenje radi.