Rešetku oksid temeljen pjena za čišćenje prljave vode

Istraživači na sveučilištu Washington uspjeli koristite rešetku oksid obrasce za stvaranje biofoam koje mogu transformirati prljavu vodu u piti vodur. Njihova nada je da u zemljama gdje ima puno sunca, to će biti moguće da se prljave vode, koristeći ovaj materijal ispariti i prikupiti slatkom vodom.

Ova nova metoda kombinira bakterija proizvodi celuloza i rešetku oksid u obliku slojevita bi biofoam. Proces proizvodnje se kaže da je izuzetno jednostavan i nanostupanjskim celuloznih vlakana mreže proizvode bakterije ima izvrsnu sposobnost se voda iz masovnog isparavanjem površinu dok smanjenje topline dolazi. Materijal je bi slojevita struktura sa upija svjetlost rešetku oksid ispunjen nanocellulose na vrhu i davan nanocellulose na dnu. Kada suspendiran ovo na vodu, voda je zapravo u mogućnosti doći do gornjoj površini gdje se događa isparavanje. Svjetlo zrači na vrhu i pretvara ga u toplinu zbog rešetku oksid; Topline za masovno vode ispod minimiziran netaknute nanocellulose sloj. Ovako, toplina nije gubio ali ograničena na gornji sloj gdje isparavanje se zapravo događa.

Celuloza na dnu bi slojeviti biofoam djeluje kao spužva, Crtanje vode do oksida rešetku gdje dolazi do brzog isparavanja. Rezultat svježa voda lako mogu se prikupljati od vrha lista.

Proces u kojem bi slojeviti biofoam je zapravo formirao je također roman. Skladu s tim, to utvrde sličan kako oštrigu čini biser - bakterije tvori sloja nanocellulose vlakana u kojem rešetku oksid pahuljice dobiti ugrađen.

Dok kulturu bakterija za celulozu, istraživači dodali rešetku oksid pahuljice u samom mediju. U određenom trenutku uz proces, medij je uklonjen sa rešetku oksid i svježe medij je uveo. Koji proizvodi sljedeći sloj pjene. Sučelje je navodno vrlo jak i robustan mehanički. Novi biofoam je također izuzetno lagana i jeftino napraviti, što ga čini održiva alat za pročišćavanje vode i desalinizacija.

Tim je dodao da njihova sinteza procesa također omogućuje dodatak drugim nanostrukturiranih materijala pjene koja će povećati stopu uništavanja bakterija i drugih zagađivača, a bi bio siguran za piti.


Izvor: